Červen - tenké střevo
A máme tu červen. Přichází období krásných dlouhých teplých dní a krátkých voňavých nocí. V přírodě vše začíná pomalu "jen být".
Červen z hlediska orgánových hodin patří tenkému střevu. V toto období je tedy nejvíce ohroženo tenké střevo, které nese symboliku ohně.
Anatomický popis tenkého střeva z LING - SHU:
"Tenké střevo se vzadu blíží k páteři, stáčí se doleva v opakovaných záhybech a vstupuje do výstupní části (tlustého střeva), nahoře vystupuje nad pupek a vrací se zpátky v šestnácti záhybech. Jeho obvod je dva a půl palce, průměr má osm celých a jednu polovinu fenu a dlouhé je tři sáhy a tři stopy."
Tenké střevo řídí z hlediska čínské medicíny příjem a přeměňování věcí, vylučovaní a oddělování tekutin:
To znamená že pomocí sestupné funkce žaludku postupuje potrava přes vrátník do tenkého střeva, zde zůstává delší dobu a je trávena, přeměňuje se na vyživující esenci potřebnou pro život a chod organismu - proto se mluví o přeměňování věcí.
Jeho úkolem je oddělovat to, co organismus potřebuje, co se vstřebává jako výživa a to, co se vyloučí přes tlusté střevo pryč z organismu.
Tenké střevo na vliv i na močení a jeho patologie mohou být příčinou některých močových problémů.
Z psychologického hlediska má tenké střevo vliv na duševní jas a na úsudek (názor). Říká se, že nám pomáhá rozlišovat možnost volby v každé situaci a určitou jasnost v rozhodování.
Jsou-li v tenkém střevu paraziti, můžeme mít sny o davech, bojích, zkázách apod. Je-li v tenském střevě nedostatek - mohou být sny o velkých městech.
Tenké střevo je z pohledu čínské medicíny nejtěsněji spojeno se srdcem. Pozorujeme to na psychologické úrovni: naše duševní aktivity závisí na tenkém střevě, ale z celkového pohledu toto vše závisí na srdci.
Párovým orgánem tenkého střeva je tedy srdce. Tenké střevo chrání naše srdce tím, že zabraňuje přílišné horkosti a přemíře napětí. Napětí vypouští tenké střevo přes močový měchýř z těla ven (pocity pálení, řezání až po zánět močového měchýře).
Tenké střevo je tvořené ze 3 částí: dvanáctníku, lačníku a kyčelníku. Jakákoliv nerovnováha v těchto částech má sekundárně vliv i na páteř, slinivku a sliznice. Patří sem potíže typu: bolesti žaludku, nadýmání, průjmy atd.
V současné době je v populaci rozšířeno oslabení tenkého střeva v podobě nesnášenlivostí lepku až po tzv. onemocnění celiakií.
Stres a kritičnosti (i k sobě sama) a neustálé a neúměrné analyzování patří k příčinám oslabení tenkého střeva.
Dietetická doporučení
V tomto období si dáváme pozor na zahřívající a vysoušecí potraviny typu jídel připravovaných na kari, dále sladkosti, alkohol, káva, chilli koření, přemíra soli apod. Celkovně by v tomto období mělo být spíše méně stravy. Upřednostňujeme tedy saláty a zeleninu, které nesolíme a málo kořeníme. Na dochucení lze použít kořen fialky a kosatce - pomáhají žaludku, chladí játra, doplňují ledviny a prokrvují pokožku.
Dobré jsou zeleninové a ovocné šťávy. K pitnému režimu nám dobře poslouží čistá voda. V tomto období lze zařadit i zelený čaj.
Před snídaní či večeří je vhodné doplnit omega3 mastné kyseliny (rybí olej, tresčí játra,...). Živočišným tukům a umělým potravinám se raději vyhýbáme.
Vhodná zelenina: čerstvý hrášek, lístky hořčice, řeřicha, zelená cibulka, kapusta, hlávkový salát, karotka s kmínem a anýzem (odstraňuje střevní parazity), chřest, pečená cibule (podporuje nervovou činnost), ředkvičky, čekanka, okurky, rajčata (to, co právě roste)....
Ovoce: bobulové ovoce, jahody s troškou smetany, třešně, maliny,...(pomeranče, mandarinky a tropické ovoce vynecháme).
Bylinky: vhodné je konzumovat převážně čerstvé bylinky jako je pažitka, bazalka, tymián, šalvěj, máta, oregáno, rozmarýn, saturejka, růžové lístky, řebříček, pampeliška - kořen. Kurkuma je v tomto období také velmi prospěšná.
Mléčné výrobky konzumujeme převážně zakysané.
Luštěniny konzumujeme spíše fermentované (miso pasta, tempeh, natto), dále pak naklíčené mungo fazolky, sójové klíčky, červené fazole a již zmiňovaný čerstvý hrášek.
Vhodné je zařadit bezlepkové obiloviny: jáhly, quinoa, amarant, rýže,...
R E C E PT Y :
Rebarborový koláč
2 hrnky oloupané a postrouhané rebarbory spaříme vařící vodu. Po 5-ti minutách zcedíme vodu a přidáme hrnek třtinového cukru, 1 žloutek a lžičku olivového oleje, velkou lžíci mouky a 3 lžíce vody. Smícháme dohromady a náplň vložíme mezi 2 těsta, která pečeme v troubě do světlehněda.
Miso polévka s lístky jitrocele
1 větší cibule, 2 větší mrkve karotky, 6 cm řasy Wakame, 2 lžičky rýžové miso pasty, 1,5 l zeleninového vývaru, 3 hrsti lístků jitrocele kopinatého
Nákyp z kuskusu (jáhel)
350 g celozrnného kuskusu (jáhel), 1 malá cibule, 4 větší růžičky brokolikce, 50 g čerstvého zeleného hrášku, 1 střední mrkev karotka, sůl
Zeleninu očistíme, omyjeme a nakrájíme na malé kostičky. Vodu v poměru 1 : 4 (ke kuskusu) přivedeme do varu, přivedeme do varu, dáme špetku soli, nasypeme kuskus a vaříme asi 5 minut na malém ohni. Odstavíme, do horkého vmícháme zeleninu a necháme vstřebat všechnu vodu. Formu na srnčí hřbet (budeme potřebovat 2) vypláchneme studenou vodu a vlijeme do ní kuskus se zeleninou. Uhladíme a necháme vychladnout. Vyklopíme a krájíme na úhledné tvary.