Články a recepty

 Pro zobrazení celého článku klikněte na odpovídající nadpis.

Orgánové hodiny

  • měsíc a orgán, který mu z hlediska čínské medicíny patří
  • recepty na harmonizaci daného orgánu
  • vhodné recepty pro daný měsíc (období)


A jsme u měsíce listopadu, kterému náleží orgán plic. Čínská medicína o plicích říká, že jsou pánem orgánů, pánem energie, protože řídí veškerou energii v těle. Nazývá je také vrchním ministrem či pomocným důstojníkem - leží ze všech orgánů nejvýše.

Říjen je měsíc, který nám už říká, abychom pomalu začali zvolňovat a více odpočívali stejně tak jako příroda. Vše se už zklidňuje a chystá k odpočinku. Proto začněme i my více relaxovat a zvnitřňovat se.

A máme tu červen. Přichází období krásných dlouhých teplých dní a krátkých voňavých nocí. V přírodě vše začíná pomalu "jen být".

A máme tu měsíc květen, který patří podle orgánových hodin srdci. Dynamika jarního růstu je na svém vrcholu.

Duben - játra

03.04.2017

Měsíci dubnu patří játra. Játra z pohledu čínské medicíny uchovávají krev (řídí množství krve ve vztahu k aktivitě a odpočinku, řídí menstruaci, zvlhčují oči a šlachy), jsou počátkem šlach, řídí pohyb a vzestup. Mají za úkol zprůchodňovat a udržovat v těle vše průchodné (vše se má hýbat - QI, krev i tělní tekutiny).

Březen už patří jaru. Příroda se začíná probouzet. Všechno pučí a roste. Totéž se odehrává i v našem těle. Proto pokud jsme přes zimu nabrali dostatek sil, žádná jarní únava nás nemůže ohrozit. Toto období patří mezi nejdynamičtější období roku.

Recepty jsou vlastní nebo čerpané z knihy Makrobiotické nedělní vaření od Dagmar Lužné, Radost z jídla od MUDr. V. Strnadelové a J. Zerzána

Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky