Únor - ledviny

29.01.2017

V únoru vládne ještě pořád element vody. Měsíc únor už ale patří z hlediska tradiční čínské medicíny ledvinám. Čínská medicína nevidí pod pojmem ledviny pouze orgán ledviny, ale řadí sem i kosti, morek, mozek, vlasy a tzv. dva Yiny (dva dolní otvory, které řídí ledviny).

Emoce, která zraňuje ledviny, je strach.

Funkce ledvin:

- ledviny uchovávají prenatální esenci (i postnatální esence je skladována v ledvinách = to, co získáme z výživy) a řídí narození, růst, rozmnožování a vývoj;  ledviny také přispívají svým způsobem ke vzniku krve

- produkují dřeň, naplňují kosti a ovlivňují kosti, řídí vodu, ovládají příjem energie, projevují se na vlasech (ovlivňují i šedivění vlasů), ovládají sliny, řídí bránu života (na nich závisí délka našeho života),.....

- pokud si v zimě ledviny neuloží dostatek esence do zásob, na jaře dochází k různým onemocněním.

Proto bychom si měli svoje "ledviny" hýčkat. Co pro to můžeme udělat? Samozřejmě, že zde platí všechno, co jsme si uváděli v měsíci lednu, protože močový měchýř patří také ledvinám.
Můžeme si zde ještě připomenout, že bychom měli poslouchat a následovat hlas přírody. V zimním období je dobré více odpočívat, relaxovat, snažit se i více spát (jsou přece delší noci). V žádném případě bychom ale neměli zapomínat na procházky v přírodě, pokud možno každý den. Chraňme si své ruce a nohy (dopřávejme jim dostatek tepla).Vyhněme se i potravinám, které náš organismus ochlazují (mléko a mléčné výrobky, syrové ovoce a zelenina, pozbuzující nápoje (zraňují naši esenci),...


Jak se projevují oslabené ledviny?

Především častým močením a to zejména v noci, tlak a bolesti v kříži a bederní oblasti páteře. Dále pak studené nohy, stehna (což je častý projev především u žen), ztráta vitality, špatný spánek, zhoršení sluchu (šumění v uších = tinitus, ztráta sluchu,...), zhoršení krátkodobé paměti, neplodnost, oteklá horní víčka, tmavé kruhy pod očima (špatné vylučování kyseliny močové a její nadměrná tvorba), špatná kvalita vlasů, bolesti kolen, otoky nohou (především kotníků), problémy s klouby,...


Co zařadit do stravy na posílení ledvin?

Zústáváme u konzumace luštěnin, protože nás zahřívají, především fazolky adzuki, černá a červená čočku....

V zimě můžeme zařadit i více masité stravy (jehněčí, skopové, krůtí a divočinu). Nejvhodnější jsou v tuto dobu vývary (posilují nám imunitu). Z ryb lze doporučit tuňáka, platýze, tresku či úhoře.

Dále zařazujeme vařené obiloviny. Ovoce konzumujeme spíše sušené nebo kompotované. Zeleninu v zimě upravujeme také tepelně a spíše do zlatova. Dále pak používáme kvašenou zeleninu, která nám dodá vitaminy, které potřebujeme ze syrové zeleniny, což je vitamin C. Navíc obsahuje kyselinu mléčnou, která je potřebná pro správnou funkci našich střev (probiotika).

Ledviny nám nejvíce posílí zelenina kořenová. Vařená či dušená je prevencí zánětů močových cest a ledvin.

Zahřejí nás např.: česnek, zázvor, fenykl, celer, kari, chilli, skořice, kurkuma, růžičková kapusta, petržel (odstraňuje otoky a odvodňuje).... Dále je vhodné používat více miso pastu (posiluje a zahřívá ledviny), sójovou omáčku volíme raději Tamari, na dochucení jídel pak používáme umeocet, lahůdkové droždí.

Samozřejmě nezapomínáme ani na oříšky (a to především vlašské, které jsou výborné pro naše ledviny a signaturou = podobností i pro mozek, který ledvinám patří).

Z bylinek můžeme požívat například celík zatobýl, lopuch plstnaný, dvojzubec trojdílný (působí močopudně), lichořeřišnice větší (přírodní antibiotikum, které působí proti 46 kmenům bakterií Staphylococcus pyogenes aureus, který způsobuje zánětlivá onemocnění močových cest a ledvin), tužebník jilmový (podporuje vylučování kyseliny močové), řepík lékařský (protizánětlivé účinky),....

Na běžné denní pití je v zimním období vhodný čaj Kukicha (větvičky, které se mohou vařit i 2x). Dále na prohřátí či při počínajícím nachlazení je vhodný zázvorový čaj  nebo svařené červené víno (!!! obojí bez citronu !!!). Citron v zimě ochlazuje. Vitamin C lze dodat jinak, např. pomocí rakytníku řešetlákového, kvašené zeleniny, petrželky, naklíčené vojtěšky, řeřichy, rukoly,....

V únoru již můžeme začít i s konzumací zelených potravin typu spirulína, chlorela, mladý ječmen, které nás nejen pročistí, ale také vyživý naši krev a připraví nás na jaro. Jsou prevencí jarní únavy, která přichází při špatné životosprávě v zimě, pokud se přetěžujeme a máme málo odpočinku a spánku.

Dále je vhodné dát do organismu některé prvky jako například vápník, sodík, draslík, hořčík,.... a ideálně formou stravy. Většinu z nich obdahuje například fazole a to ve správném poměru. Občas si můžeme dopřát i banán (vhodný je i pečený).

Proto by měla být naše strava pestrá i v zimě. Popusťme uzdu své fantazii a nechme mluvit naše tělo, které si vždy umí říci samo, co právě potřebuje.

Recepty:

- z obilovin používáme v zimním období převážně kukuřici, oves, pohanku, amarant,... které nás více zahřejí a dodají nám energii

- zeleninu hlavně kořenovou, zelí, dýně (vše, co lze ukladnit).


Masové vývary

- jak jsme již zmiňovali jsou pro zimní období velice výborné pro posílení imunity.

Vývar vaříme jak jsme zvyklý ( alespoň 4 hodiny, aby byl opravdu kvalitní), jen přidáme několik ingrediencí. Z koření používáme kuličkový pepř a nové koření, dále přidáme ještě anděliku čínskou a ženšen podle množství vývaru. Na 3 litry vývaru asi 1 káv. lžička kořenu anděliky (bývá nasekaný na menší kousky) a 1 pol. lžíce  kořenu ženšenu (jsou delší kousky).  Vhodné je dát pepř, nové koření, anděliku a ženšen třeba do nádobky na vaření sypaného čaje. Můžeme přidat i trošku kurkumy. Vývar solíme spíše méně, protože budeme dochucovat ke konci vaření. Samozřejmě ve vývaru nesmí chybět kořenová zelenina. Ke konci varu přidáme trošku rybí omáčky, trošku sójové omáčky a asi 1 dcl červeného vína.

Takový vývar je vhodné jíst alespoň 1 krát týdně. Nejvhodnější je slepičí vývar.


Celerová polévka s pórkem

1 středně velký celer, 1 větší pórek, 3 lžíce slunečnicového oleje, sůl, 2 čajové lžičky ječmenného misa, jarní cibulka, 1,5l zeleninového vývaru

Zelenou část pórku si nakrájíme na širší nudličky, celer nastrouháme na hrubém struhadle a společně vložíme do kastrolu, který jsme vytřeli olejem. Zalijeme studenou vodou tak, aby byla zelenina ponořená, přidáme špetku soli a dusíme do měkka. Dolijeme zeleninovým vývarem, přidáme bílou část pórku nakrájenou na širší nudličky  a znovu přivedeme do varu. Mezitím si rozmícháme miso pastu v trošce vody, vlijeme do polévky, už nevaříme, necháme 3 minuty odstát. Na talíři zdobíme jarní cibulkou.

Pozn.: Jemně posolenou zeleninu lze osmahnout jemně dozlatova a přidat do zeleninového vývaru. Nemusí se vařit ve vodě.


Blanšírovaná brokolice s opraženým slunečnicovým semínkem

4 větší kousky brokolice, 4 čajové lžičky slunečnicového semínka, sůl

Vodu se špetkou soli přivedeme k varu, vložíme brokolici a blanšírujeme, až je brokolicová stopka měkká. Vyjmeme a vložíme do studené vody, abychom zastavili var uvnitř zeleniny (zůstane i krásně zelená). Semínka propláchneme několikrát pod studenou vodou a na suché panvi je prosušujeme za stálého míchání, dokud nezačnou vonět. Na talíří sypeme na brokolici (kterou jsme mohli jemně osolit a pokapat troškou másla).


Pečená jablka s oříškovou náplní

4 větší jablka, 2 lžíce rozinek, na špičku lžičky bílého misa, špetka skořice, špetka soli, 4 lžíce pomletých lískových oříšků

Na polití: 3 lžícer rýžové sladěnky, 1 lžíce kukuřičného oleje,  1 lžíce kuzu, voda

Jablka omyjeme a zbavíme jádřinců tak, aby zůstaly půlky. Rozinky propláchneme, dáme do kastrolku s vodou a špetkou soli a přivedeme k varu. Scedíme a rozmixujeme na jemný krém. Vmícháme vleté oříšky, skořici, bílé miso a naplníme středy jablek. Jablečnou slupku na několika místech lehce nařízneme nožem, aby nám nepraskala. Naskládáme do skleněné ohnivzdorné mísy, podlijeme troškou vody a pečeme do změknutí. Na polití upečených jablíček použijeme medíček. Kukuřičný olej nalijeme na pánev, rozehřejeme a přidáme rýžovou sladěnku. Když začne pěnit, zahustíme škrobem kuzu, který jsme rozmíchali v trošce vody.

Vhodné je použití klasických receptů, na které jsme zvyklí, jen zaměníme pro začátek některé ingredience. Například viz masový vývar, který je pouze obohacen o další koření. Také svíčková na smetaně se hodí více pro toto období (smetana může být rostlinná, která méně zahleňuje). Lze i "vepřo-zelo-knedlo", jen místo knedlíku si uděláme kukuřičnou polentu. Zabijačková jídla lze také nahradit dnes už dostupnými bezmasími formami, které nás tak nezatěžují, protože nejsou tak tučná (prejtíky, jelítka, tlačenky,...) atd.

Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky